Förvaltningsjuristerna logo
Förvaltningsjuristerna logo

Sambo – samboavtal och bodelning

Nedan följer en kort introduktion till juridiken bakom samboförhållandet och den ekonomiska aspekten vid samboförhållandets upphörande. Informationen är generell och för rådgivning gällande din specifika situation rekommenderar vi att du kontaktar en av våra jurister för vägledning.
Ring oss på 010-18 89 500

Ett par som sitter på en parkbänk och håller om varann

Samboförhållande per definition
Med samboförhållande avses ett förhållande där två ogifta personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Samboförhållandet upphör om samborna ingår äktenskap, separerar eller om någon av dem avlider.

Samboegendom
Sambors gemensamma bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk utgör samboegendom. Övrig egendom, så som fordon eller bankmedel utgör inte samboegendom. Huvudregeln är: ”det man tar med sig in i ett förhållande tar man även med sig ut” vilket säger oss att egendom som en part köpt, fått eller ägt innan samboförhållandet inte är samboegendom.

Varför samboavtal?
Med ett samboavtal kan man avtala bort sambolagens regler om bodelning. Detta är särskilt viktigt om man gemensamt förvärvar en bostad men inte har samma ekonomiska förutsättningar eller om en part köper bostaden ensam, fast bostaden är ämnad att användas för gemensamt bruk. Vid båda fallen bör det skrivas samboavtal och/eller revers för att reglera att det blir rätt vid en framtida försäljning av bostaden eller vid en eventuell separation. Sambolagen innebär lika delning av samboegendomen om inget annat föreskrivs vilket kan innebära en förlust av kapital för den part som har erlagt handpenning eller större delen av handpenningen.

Bodelning
Bodelning mellan sambor ska åberopas inom ett år från det att förhållandet upphörde. Beräkningen för bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

Om det finns ett samboavtal när ett samboförhållande upphör blir bodelningen relativt enkel. Bodelningsavtalet klargör då vad det är som gäller kring separationen och samboegendomen. Vidare används bodelningsavtalet som underlag för att bland annat skifta bostaden och eventuell övertag av bolån.

För det fall det inte finns ett samboavtal där reglering av parternas olika ekonomiska förutsättningar eller ägande gjorts, kommer dessa inte heller tas i hänsyn vid en bodelning om parterna är oense.

En separation dem emellan kan då innebära att den sambon som inte äger bostaden, får möjlighet att göra anspråk på bostaden. Likaså kan den part som inte erlagt handpenning (eller erlagt mindre handpenning) vid köpet av bostaden, kräva ut värdet motsvarande halva handpenningen oavsett hur mycket respektive part erlagt.

Oense
Är parterna inte överens gällande bodelningen kan en part ansöka om bodelningsförrättare hos tingsrätten. En bodelningsförrättare är en jurist/advokat som på uppdrag av tingsrätten ska fatta ett beslut om bodelningen. Beslutet kan överklagas till tingsrätten.