2025-04-08
Idag beviljar vår kommun serviceinsatser och trygghetslarm utan behovsprövning för personer över 80 år, med stöd i 4 kap. 2 a § SoL. Men när en ny socialtjänstlag träder i kraft den 1 juli 2025 väcks frågor: Kommer denna paragraf att finnas kvar? Får kommuner även fortsättningsvis fatta beslut genom förenklad handläggning – och i så fall, med stöd i vilken bestämmelse?
4 kap. 2 a § socialtjänstlagen, SoL, erbjuda hemtjänst till äldre personer utan föregående behovsprövning
Vår kommun beviljar serviceinsatser samt trygghetslarm utifrån 4 kap. 2 a § SoL utan föregående behovsprövning för personer 80 +. Det enda vi gör om personen uppfyller kriterierna är att vi registrerar besluten i vårt system och skickar en beställning till utföraren. Kommer 4 kap. 2 a § att finnas kvar i den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 1 juli 2025 som ger kommuner samma möjlighet att kunna fatta dessa beslut? På nätverksmöte har det talats om att kommuner inte kommer att få fatta beslut enligt 4 kap. 2 a § efter 1 juli. Om så är fallet kommer det finnas möjligheter utifrån den nya socialtjänstlagen att kunna fortsätta att fatta beslut genom förenklad handläggning och i så fall vilken paragraf ersätter nuvarande kap 4. 2 a §? Tacksam för info och förtydligande gällande denna paragraf.
Den nya socialtjänstlagen (fortsättningsvis ”nya SoL”) avser att ersätta nuvarande lagstiftning och därför kommer nuvarande paragrafer att upphöra. Somliga bestämmelser i nuvarande lagstiftning kommer återfinnas i sin helhet i nya SoL, dock under nya kapitel och paragrafer; andra bestämmelser revideras eller tas bort. Nuvarande bestämmelse i 4 kap. 2 a § SoL kommer inte återfinnas i nya SoL eftersom bestämmelsen i princip blir överflödig med hänsyn till andra bestämmelser som följer av nya SoL.
Av 11 kap. 1 § nya SoL följer att en enskild som inte själv kan tillgodose sina personliga behov och inte heller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt att få insatser av socialnämnden för dessa behov. Den enskilde ska tillförsäkras skäliga levnadsvillkor genom insatserna (detta ersätter delvis nuvarande 4 kap. 1 § SoL). Av 11 kap. 5 § nya SoL framgår vidare att socialnämnden får tillhandahålla insatser för att tillgodose personliga behov utan individuell behovsprövning. Paragrafen innehåller sju punkter med undantagna insatser som inte får ges utan individuell behovsprövning. Varken hemtjänst eller trygghetslarm listas som ett undantag. Det finns således inte något hinder mot att fortsatt tillhandahålla dessa insatser utan föregående behovsprövning.
En övrig notering är att frågan inte specificerar närmre vad som avses med serviceinsatser, men då frågan hänvisar till 4 kap. 2 a § nuvarande SoL utgås svaret ovan från att det är specifikt hemtjänst och trygghetslarm som avses. Om ytterligare insatser avses omfattas detta inte nödvändigtvis av svaret ovan. Avseende hemtjänst och trygghetslarm är det inte lagstiftarens intention att minska möjligheten att tillhandahålla dessa insatser utan individuell behovsprövning, snarare tvärtom (se 7 kap. 1 § nya SoL).
Det som vidare är värt att se över är huruvida tillhandahållandet av insatserna i övrigt kommer vara förenliga med de ökade kraven på god kvalitet.
Denna artikel är författad av Ek Juridik för publicering hos Norstedt Juridik och JUNO i tjänsten Fråga Experten.