Förvaltningsjuristerna logo
Förvaltningsjuristerna logo

Ny socialtjänstlag från 1 juli 2025!

2025-05-22

Riksdagen har nu beslutat om att införa en ny socialtjänstlag som träder i kraft redan den 1 juli 2025. Vi har tidigare berättat att förändringarna jämfört med nuvarande lagstiftning är flera och omfattande. Barns och äldres rättigheter stärks och förtydligas. Principer som tidigare enbart gällt för vissa målgrupper och insatser omfattar nu alla. Ökade krav ställs nu därför på socialtjänstens verksamhet och dokumentation. Tonvikt läggs vid förebyggande- och lättillgängliga insatser. Socialtjänstens verksamhet ska även bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Bild på domarklubba och träfigurer föreställande en familj

Den nya socialtjänstlagen innebär genomgripande förändringar för hela den sociala verksamheten och påverkar därför socialtjänsternas arbete i alla led; från socialnämnd till handläggning till utförande. Därutöver kommer den nya lagen även att påverka såväl företag som enskilda.

Hur kommer ni att arbeta förebyggande med tidiga och samordnade insatser (TSI)? Vilka insatser kommer ni sätta in för att förebygga skolfrånvaro, agera snabbt och effektivt vid tidiga tecken på psykisk ohälsa eller skydda barn som är på väg in i gängkriminalitet? Vilka insatser kommer ni att erbjuda utan individuell behovsprövning? Hur kommer dessa att förhålla sig till t.ex. avgifter och avgiftshandläggning?

Nu gällande bestämmelser om hur ärenden ska dokumenteras kvarstår. Dessutom utvidgas dokumentationsskyldigheten nu till att även gälla genomförandet av alla insatser; inklusive sådana som inte har föregåtts av ett beslut. Skyldigheten att dokumentera är alltså inte längre begränsad till genomförandet av beslut om stödinsatser, vård och behandling. Det betyder att verksamheter som inte tidigare haft ett behov av att dokumentera sitt arbete, nu kommer behöva föra en sådan dokumentation.

Vidare kommer vissa beslut under givna förutsättningar att kunna ändras till den enskildes nackdel. Denna regel kommer att utgöra ett undantag till principen om gynnande besluts negativa lagkraft.

Vi på Ek Juridik har aktivt följt rättsutvecklingen i denna fråga och har bistått några av de större kommunerna i deras förändringsarbete och planering för att efterleva de nya kraven. Våra jurister hjälper er att omsätta den lagen i praktiken genom att reda ut frågetecken, uppdatera arbetsrutiner och delegationsordningar m.m. Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar kring vad den nya socialtjänstlagen kommer innebära för er.

Kontakta oss på Ek Juridik om ni har funderingar på hur ni påverkas av den nya lagstiftningen!

OBS! Ni har väl inte missat att vi på Ek Juridik erbjuder kursen Socialrätt för yrkesverksamma (SoL) i höst? Under kursen kommer vi att gå igenom många av de förändringar som den nya lagstiftningen innebär.