Förvaltningsjuristerna logo
Förvaltningsjuristerna logo

Föräldrapenning kan numera överlåtas till fler än bara föräldrar

2025-01-17

Tidigare har vårdnadshavare som har rätt till föräldrapenning endast kunnat överlåta dagar med föräldrapenning till den andra föräldern. I somras förra året, mer specifikt 1 juli 2024, trädde dock nya regler i kraft som innebär en förändring som kan underlätta för föräldrar att ge fler vuxna möjlighet att vara lediga med deras barn.

Föräldrar och ett barn

Förändringen innebär att en förälder enligt 12 kap. 17 a § socialförsäkringsbalken (2010:110) (SFB), genom en skriftlig anmälan till Försäkringskassan, kan överlåta rätten till föräldrapenning till någon annan som är försäkrad för sådan förmån. Detta innebär exempelvis att mor- och farföräldrar numera kan vara lediga från sina jobb för att ta hand om sina barnbarn samtidigt som de får utbetald föräldrapenning.

Det finns dock några krav för att man ska ha rätt till överlåtande föräldrapenning. För det första måste personen som man överlåter föräldrapenningen till vara försäkrad i Sverige. I regel är man försäkrad om man bor och arbetar i Sverige då man oftast omfattas av den svenska socialförsäkringen och kan därmed ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. För det andra får man under den tid som man får föräldrapenning inte arbeta, söka arbete eller studera. En person som har ett jobb får således inte arbeta samtidigt som denne får ut föräldrapenning, utan måste vara helt ledig från jobbet.

Den som vill ta föräldraledighet ska enligt 13 § föräldraledighetslagen (1995:584) (FLL) anmäla detta till sin arbetsgivare minst två månader i förväg eller så snart som möjligt. Detta gäller även för den som fått rätt till föräldrapenning genom överlåtelse. Till exempel ska en mormor som önskar vara ledig från sitt arbete i syfte att ta hand om sitt barnbarn och som fått rätt till föräldrapenning informera sin arbetsgivare om ledigheten i god tid och kan därefter ansöka om föräldrapenning hos Försäkringskassan.

Föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn kan enligt 12 kap. 17 b § SFB överlåta 45 dagar vardera. Detta innebär att en förälder med ensam vårdnad kan överlåta 90 dagar med föräldrapenning till någon annan som är försäkrad. De nya reglerna är därför inte minst viktiga för just föräldrar med ensam vårdnad, eftersom de numera kan dela föräldrapenningen med någon annan som inte är förälder till barnet.

Även de föräldrar som till exempel inte har möjlighet att stanna hemma från jobbet har nu större möjlighet att dela vården av barnet med flera vuxna. Möjligheten att överlåta föräldrapenning är dessutom viktig för familjer där flera vuxna tar ett föräldraansvar. Förändringen har således öppnat upp för fler sätt att dela vården av barnet i olika situationer och samtidigt skapat utrymme för att andra än föräldrarna kan få mer tid tillsammans med barnet.

Har du frågor eller funderingar om föräldrapenning? Hör av dig till oss på Förvaltningsjuristerna så hjälper vi dig vidare.